فیلتر شنی یا سند فیلتر دستگاهی است که برای حذف ذرات بزرگ و ناخالصی های معلق در آب مورد استفاده قرار می گیرد. این تجهیزات جزو بهترین روش ها برای زلال سازی آب به حساب می آیند. در ساخت بدنه آن ها مرغوب ترین و مقاوم ترین متریال به کار رفته است. آن ها به شکل یک مخزن تحت فشار هستند که متریال به کار رفته در بدنه آن ها فایبرگلاس، بتن و یا فولاد است.
اهمیت فیلتراسیون آب
آب یک عنصر ضروری برای مصارف خانگی و صنعتی است. در واقع هیچ جانداری نمی تواند بدون آب زنده بماند. درون آبی که ما استفاده می کنیم املاح، مواد معدنی، ذرات ریز و ناخالصی های زیادی وجود دارد. این ذرات و مواد معدنی با چشم غیر مسلح، قابل مشاهده نیست و می توانند بر روی سلامتی و طول عمر تجهیزات شما تاثیر بگذارند.
از گذشته ضرورت وجود منابع آب پاک، ایمن و قابل مصرف، بشر را به استفاده از روش های تصفیه آب ترغیب می کند. به همین علت برای حذف مواد و ذرات معلق در آب، راه حل های موثر و متنوعی وجود دارد. سیستم های تصفیه آب همچون سختی گیر رزینی و فیلتر شنی جزو راه حل های نوآورانه و موثر به حساب می آیند. این تجهیزات با فرآیند های خاص جهت حذف مواد معدنی و آلودگی های فیزیکی آب به کار می روند. آب مورد استفاده در منازل و صنایع، به وسیله سیستم و روش های تصفیه آب، تمیز و عاری از آلودگی خواهد شد.
ساختار و اجزای فیلتر شنی
سند فیلتر، روشی ساده و ارزان قیمت برای تصفیه آب و فاضلاب است. در این روش ساده و سازگار با محیط زیست، آب کدر و حاوی آلودگی از سیلیس و بستر شنی عبور می کند. ماسه و شن، ذرات معلق در آب را به دام انداخته و ناخالصی های آن را از بین می برد. شکل ظاهر دستگاه، استوانه عمودی است که بدنه آن ها از رنگ آمیزی اپوکسی مقاوم برخوردار است و دارای ساختار بسیار ساده است. لوله های ورودی و خروجی، شیر های کنترل تکی یا چند راهه و نازل ها، جزء ساختار و قطعات فیلتر های شنی هستند. نازل ها برای کنترل و تعیین مسیر توزیع آب به کار می روند که به لوله های ورودی و خروجی متصل است. آن ها یا به صورت شبکه ای به لوله ها متصل هستند یا بر روی یک صفحه قرار می گیرند.
سایر اجزای تشکیل دهنده که در عملکرد و نحوه تصفیه آب نقش دارند، عبارتند از:
- بدنه فیلتر شنی
- حفره ورودی آب
- ورودی آب بکواش
- خروجی آب بکواش
- شیر هوا گیری
- شیر هوا گیری بکواش
مزایای استفاده از فیلتر شنی در موتورخانه ها
صافی های شنی به دلایل مختلفی محبوب هستند. این دستگاه یکی از مقرون به صرفه ترین سیستم های تصفیه آب است که می تواند ذرات آب به اندازه 50 میکرون یا بزرگ تر از آن را حذف کند. در زیر برخی از مزایای کلیدی فیلتر های شنی بیان شده است:
- حذف موثر ذرات شناور و گل و لای موجود در آب
- قدرت بالای فیلتراسیون
- کاهش باکتری ها و ویروس ها
- تعمیر و نگهداری کم و کارکرد آسان
- نصب آسان و کم هزینه
- کاربری آسان
- طول عمر و مقاومت بالا در برابر مواد شیمیایی
- نیاز به فضای کم برای نصب
کاربرد سند فیلتر
همانطور که از نام فیلتر های شنی مشخصی است، برای حذف ناخالصی های آب از یک بستر شن یا ماسه استفاده می کند. ذرات شن و ماسه به کار رفته در این دستگاه با اندازه های مختلف در یک مخزن فولادی یا پلاستیکی قرار گرفته است. اندازه ذرات شن و ماسه بستگی به سرعت جریان و میزان آب ورودی دارد. آن ها یک سیستم تصفیه آب ساده و کارآمد هستند که برای مصارف ذیل مورد استفاده قرار می گیرند:
- تصفیه آب استخر
- تصفیه آب برج خنک کننده
- تصفیه آب شرب و پیش فیلتر سیستم اسمز معکوس RO
- تصفیه آب کشاورزی
- تصفیه فاضلاب
به طور کلی برای حذف گل و لای، فیلتر سیلیس به کار می رود. برای کاهش سختی آب از سختی گیر رزینی و جهت حذف رنگ، کلر باقیمانده و بو باید از فیلتر های کربنی استفاده کنیم.
نحوه عملکرد طبیعی یک دستگاه فیلتر شنی
به طور کلی در این روش فیلتراسیون برای فیلتر و تصفیه کردن، آب از بستر شن و ماسه عبور می کند. عملکرد آن ها بسیار ساده است و در کم ترین زمان آب ورودی را تصفیه و فیلتر می کنند. آب از قسمت فوقانی دستگاه وارد می شود. در مرحله اول فیلتراسیون، آب ورودی از بستر شن یا لایه های مختلف سیلیس عبور می کند. فیلتر های صافی شنی از سیلیس تشکیل شده اند که آب ورودی به ترتیب از سنگ های درشت و ریز گذر می کند.
در قسمت انتهایی دستگاه، بستری از ماسه قرار دارد که آب ورودی با حرکت به سمت پایین از آخرین لایه نیز عبور می کند. با عبور از آخرین لایه، آب ورودی فاقد آلودگی است. با استفاده از شستشوی معکوس یا بکواش، گل و لای، ذرات جامد معلق و ناخالصی ها توسط جریان آب از خروجی بالای مخزن خارج می شوند.
فیلتر شنی استخر
وجود آب تمیز و شفاف برای استخر ها و سایر تاسیسات آبی بسیار مهم است. به مجموعه روش ها و سیستم هایی که برای تصفیه آب استخر و تاسیسات مورد استفاده قرار می گیرند، فیلتراسیون می گویند. در واقع با انجام روش های فیلتراسیون، کیفیت آب بهبود می یابد. در این روش آلودگی ها، ناخالصی ها و کدورت آب از بین خواهد رفت. سیستم های فیلتراسیون در بهبود کیفیت و شفافیت آب نقش بسزایی دارند.
برای فیلتر کردن آب استخر، روش های مختلف و بی شماری وجود دارد. با این حال سیستم و روش هایی که می توانند عملیات فیلتر آب را در کم ترین زمان به پایان برسانند، بیشتر مورد استقبال قرار می گیرند. همچنین گزینه های فعلی برای فیلتر کردن آب استخر علاوه بر سرعت و راندمان بالا، بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی هستند. یکی از محبوب ترین و قدیمی ترین روش های فیلتراسیون آب استخر، فیلتر شنی است. با توجه به حجم و میزان آب، آن ها وظیفه جدا سازی ناخالصی و حذف کدورت آب را بر عهده دارند. فیلتر شنی استخر برخلاف برخی از سیستم های فیلتراسیون، می تواند ذرات بزرگ و کوچک را حذف کند.
برای انتخاب سند فیلتر استخر چند قانون یا معیار وجود دارد که عبارت است از:
- ابعاد و مساحت استخر
- مواد شیمیایی به کار رفته در استخر
- میزان و حجم آب
- مدت زمان استفاده از استخر
انواع فیلتر شنی از نظر عملکرد
- فیلتر شنی آرام (Slow Sand Filter)
- فیلتر شنی سریع یا تند ثقلی (Rapid Gravity Sand Filter)
- سند فیلتر تند تحت فشار (Rapid Pressure Sand Filter)
فیلتر شنی آرام
فیلتر شنی آرام نسبت به سایر فیلتر شنی ها، سرعت آرام و کند تری دارد. آب به صورت کاملاً طبیعی و بدون فشار یا نیروی اضافه وارد دستگاه می شود. این روش برای تصفیه آب منازل مسکونی، مناطق روستایی و کارگاه های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد زیرا سرعت کمی دارد و مقدار آب کمی را تصفیه می کند. با توجه به سرعت و عملکرد این نوع سیستم، قیمت آن ها نیز بسیار پایین تر است. با خرید فیلتر شنی آرام، می توان با حجم بستر سیلیس یک متر مکعب در نهایت ۳ متر مکعب آب شفاف و تصفیه شده دریافت کرد.
فیلتر شنی سریع یا تند ثقلی
فیلتر شنی سریع یا تند ثقلی در زلال سازی یا شفاف سازی آب سرعت بالاتری دارد. مهم ترین تفاوت آن با نوع آرام، مساحت بستر، قیمت و عملکرد سریع تر است. آن ها در مکان هایی که دبی آب بیشتر است منجمله کارخانه های تولید آب معدنی یا آشامیدنی کاربرد دارند. بستر تشکیل شده از سیلیس و ماسه در آن ها حدود ۴۰ تا ۱۰۰ متر مکعب است. به علت بستر کوچک شن و ماسه نسبت به نوع قبلی، به شست و شوی بیشتری نیاز دارند.
فیلتر شنی تند تحت فشار
پر کاربرد ترین نوع فیلتر های شنی که در منازل و صنایع مورد استفاده قرار می گیرد، سند فیلتر تند تحت فشار است. آب مورد نیاز برای تصفیه و فیلتر به وسیله فشار پمپ از نازل ها به سمت بستر شنی و ماسه هدایت می شود. فشار پمپ، سرعت فرآیند تصفیه و فیلتر آب را افزایش می دهد. میزان خروجی آب نسبت به سایر صافی های شنی بیشتر است. در حقیقت این دستگاه می تواند مقدار آب زیادی را در کم ترین زمان تصفیه کند. به همین علت خرید فیلتر شنی تند تحت فشار بسیار رایج تر است. همچنین قیمت آن ها بسته به نوع عملکرد نسبت به دو نوع قبلی گران تر است.
انواع فیلتر شنی ها از نظر نوع نصب
- عمودی
- افقی
نوع عمودی
برای مکان هایی با فضای بسیار کم که به یک صافی شنی جهت جدا سازی و زلال سازی آب نیاز دارند، از نوع عمودی استفاده می کنند. این دستگاه مخزنی استوانه ای است که به شکل عمودی برای فیلتراسیون آب در موقعیت های مختلف به کار می رود. بسته به نوع مکان و دبی آب، این دستگاهها در ارتفاع ها و قطرهای گوناگون موجود هستند.دستگاههای عمودی به طور کلی از حجم کم تری نسبت به نوع افقی برخوردارند.
نوع افقی
مهم ترین عیب این نوع مدل فضای زیادی است که اشغال می کند. نوع افقی متناسب با محیط هایی است که از نظر ارتفاع سقف محدودیت دارند. این تجهیزات بر روی سطح زمین قرار می گیرند. این نوع صافی شنی یا سند فیلتر در مصارف صنعتی و خانگی به کار می رود.
تفاوت فیلتر شنی فلزی و فایبرگلاس
- در نوع فلزی صفحه نازل در کف مخزن قراردارد و نازلها با فاصله کم نسبت به یکدیگر قرار گرفته است.
- در نوع فایبرگلاس فاصله نازل ها با یک دیگر زیاد است.
- به دلیل برخی محدودیت ها در فرایند تولید، قطر مخازن فایبرگلاس کوچک تر و ارتفاع آنها بیشتر است. ولی در تولید مخازن فلزی محدودیتی وجود ندارد.
- به دلیل قطر کمتر مخازن فایبرگلاس و ارتفاع بیشتر در حجم یکسان، احتمال گرفتگی و انسداد مسیر جریان در مخازن فایبرگلاس بیشتر از مخازن فلزی است.
- بدلیل ارتفاع بیشتر مخازن فایبرگلاس، آب خروجی از دستگاه فایبرگلاس کیفیت بالاتری نسبت به فلزی دارد.
- سطح بدنه فیلتر شنی فایبرگلاس در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم تر است.
- با استفاده از رنگ اپوکسی بدنه صافی شنی فلزی، طول عمر و کارایی آن نیز افزایش می یابد.
- شارژ و تخلیه سیلیس در نوع فایبرگلاس دشوار است زیرا فلنچ شارژ سیلیس در آن ها وجود ندارد.
شستشوی معکوس یا بکواش فیلتر شنی
همانطور که در فوق اشاره کردیم، وظیفه اصلی دستگاه حذف ذرات معلق و سایر آلودگی های آب است. برای دستیابی به آب تمیز، آلودگی ها و ذرات ریز و درشت در میان دانه های سیلیس باقی می مانند. به علت جریان یک طرفه آب و انباشته شدن آلودگی ها در سیلیس، به مرور زمان بستر فیلتر دچار گرفتگی و انسداد می گردد. در این صورت عملکرد و کارایی دستگاه تغییر پیدا می کند. در واقع با کاهش راندمان و تغییر کارایی سیستم، فیلتراسیون و شفاف سازی کامل آب بسیار آهسته و نادرست خواهد بود.
فرآیند شستشوی معکوس یا بکواش برای جلوگیری از انسداد فیلتر الزامی است. این فرآیند، جامدات و ذرات باقی مانده در سیلیس را خارج می کند. زمان انجام بکواش به نوع سیستم، ظرفیت و دبی آب بستگی دارد. مراحل فرآیند بکواش صافی شنی به صورت زیر است:
- اتصال شیلنگ بکواش به پورت فاضلاب
- خاموش کردن پمپ
- تغییر حالت شیر چند راهه به حالت BACK WASH
- روشن کردن پمپ به مدت زمان یک دقیقه یا بیشتر
- هنگامی که آب خروجی از پورت بکواش کاملا شفاف و تمیز است، پمپ را دوباره خاموش کنید.
- در مرحله بعد شیر چند راهه را بر روی حالت Rinse قرار دهید.
- پمپ را مجدداً روشن کنید. پس از 30 ثانیه آن را خاموش کرده و در نهایت شیر چند راهه را به حالت اولیه یعنی Filter برگردانید.
نگهداری و افزایش راندمان صافی شنی
- انجام بکواش که برای ماندگاری و راندمان سیستم بسیار اهمیت دارد
- تمیز کردن سطح خارجی دستگاه با مواد شوینده مناسب و آب
- عدم استفاده از محلول های قوی برای تمیز کردن دستگاه
- برای تعمیر قطعات داخلی، سیلیس موجود در فیلتر را تخلیه کنید
فیلترهای شنی چقدر عمر می کنند؟
در صورت مراقبت و نگهداری، آن ها می توانند از 15 سال تا 50 سال یا بیشتر دوام بیاورند. اغلب اوقات، تعویض قطعاتی مانند شیرها و فیلترها در این سیستم ها رخ می دهد. اما با رعایت الزامات نگهداری، تا سال ها نیاز به تعویض کل سیستم و خرید مجدد فیلتر شنی نخواهد بود.
خرید فیلتر شنی با کارایی و راندمان عالی
خرید فیلتر شنی با کیفیت و راندمان عالی، دغدغه بسیاری از صاحبان صنایع و تاسیسات است. جهت خرید فیلتر شنی باید به نکات زیر توجه کنید:
- ظرفیت و ابعاد
- ضخامت و متریال به کار رفته
- میزان دبی آب
- میزان کدورت و مواد جامد معلق در آب خام
- کیفیت و کاربری آب تصفیه شده خروجی از دستگاه
- اندازه و کیفیت سیلیس در فیلتر
- سازگاری خصوصیات پمپ و فیلتر ها
جهت اطلاع از قیمت فیلتر شنی و دریافت اطلاعات لازم برای خرید آن ها می توانید از کارشناسان و مشاوران تهویه یکتا در این زمینه راهنمایی بگیرید.
فاکتور های تعیین کننده قیمت فیلتر شنی
- سایز و ابعاد مخزن
- نوع سیستم و شکل ظاهری
- کاربرد و کیفیت فیلتر شنی
- جنس مخزن
- نوع سیلیس
- قطعات و استاندارد جزو فاکتور های تعیین کننده قیمت فیلتر شنی یا عوامل مهم در تفاوت قیمت نهایی آن ها به شمار می آیند.
با این حال قیمت نهایی آن ها پس از مشاوره با کارشناسان فروش و مشخص کردن ویژگی ها و مشخصات دستگاه تعیین می شود.
ارسال دیدگاه