سیستم داکت اسپلیت (Duct Split) یا اسپلیت کانالی یک سیستم تهویه مطبوع است که دارای واحدهای داخلی و خارجی است. این واحد ها با لوله های مسی به یکدیگر متصل می شوند. این تجهیزات که با نام سیستم تهویه کانالی نیز شناخته می شوند، یکی از دستگاه های تهویه مطبوع می باشند که برای توزیع تهویه مطبوع از یک سیستم داکتینگ استفاده می کنند.
سیستم های تهویه کانالی معمولاً در مراکز خرید یا ساختمان هایی که فضای بزرگی دارند، استفاده و بهره برداری می شوند. اسپلیت های کانالی هرگز از سیستم داکتینگ که جزء مهمی از آنهاست جدا نمی شود. محصولات سیستم تهویه مطبوع همانند VRF، چیلرو داکت اسپلیت دارای انواع مختلف از کانال های هوا هستند، که کم و بیش ویژگی های مشابهی دارند.
اصول عملکرد دستگاه
هدف اصلی دستگاه اسپلیت کانالی خنک کردن هوای داخل ساختمان می باشد. این واحدها از دو بخش تشکیل شده اند. یکی از آن ها در خارج از ساختمان و دیگری در داخل ساختمان نصب می شود. برای اتصال این دو بخش به یک دیگر به لوله باریک با ضخامت مناسب، نیاز است. اصول عملکرد سیستم های داکت اسپلیت تقریباً مشابه کولرهای گازی است.
مبردی که از طریق لوله در داخل سیستم جریان می یابد، گرمای هوای داخل اتاق را جذب کرده، انرژی گرمایی را به بیرون منتقل کرده و آن را به محیط بیرون منتقل می کند. مدار تبرید تهویه مطبوع شامل دو عنصر اصلی است: کندانسور و اواپراتور.
مبرد (معمولاً فریون) بین دستگاه ها در یک سیکل بسته حرکت می کند. این مبرد ابتدا در فرآیند جذب انرژی حرارتی در اواپراتور، گرم می شود و به گاز تبدیل می شود. به طور متقابل، هوا با عبور از روی پره های مبدل حرارتی اواپراتور، خنک می شود. برای بهبود حرکت جریان هوا در اتاق و افزایش شدت انتقال حرارت، از یک فن استفاده می شود. سپس مبرد وارد کندانسور می شود و با عبور از مبدل حرارتی کندانسور، خنک می شود. در بیرون مبدل حرارتی کندانسور هوای محیط اطرف جریان دارد ومبرد در تماس با هوای سردتر قرار گرفته تا دوباره به مایع تبدیل شود.
اصول عملکرد چنین سیستمی با عملکرد یک کولر گازی مطابقت دارد. به دلیل تبخیر فریون در دمای پایین، از این سیال به عنوان مبرد در دستگاه داکت اسپلیت استفاده می شود.
انواع اسپلیت های کانالی
سیستم های تهویه کانالی در دو نوع معمولی و اینورتر دسته بندی می شوند.
- داکت اسپلیت معمولی
سیستم های تهویه کانالی از نوع معمولی دارای کیت اینورتر نمی باشند و کمپرسور همواره با دور موتور حد اکثری کار می کند، حتی زمانی که به دور موتور حداکثر نیازی نیست.
- داکت اسپلیت اینورتر
این نوع سیستم ها دارای کیت های اینورتر می باشند و معمولا با نام سیستم های اسپلیت کانالی اینورتر دار شناخته می شوند. در این سیستم ها کیت اینورتر بر روی کمپرسور قرار می گیرد و سبب متغیر شدن دور موتور آن می گردد. سیستم های اینورتر دار زمانی که به دور موتور حداکثری کمپرسور نیاز نباشد، دور موتور متناسب با نیاز کاهش می بابد. این امر موجب کاهش مصرف برق و همچنین هزینه ها می گردد.
مزایای داکت اسپلیت اینورتر
از مهم ترین مزیت های اصلی سیستم های تهویه کانالی نسبت به داکت اسپلیت معمولی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم صدا بودن
- دارای استقلال کامل
- کانال های کوچک تر
- اشغال فضای کمتر
- امکان نصب سیستم در داخل سقف کاذب
- دارای طول عمر بیشتر
- فیلتراسیون هوا با استفاده از فیلترهای قابل شستشو
- تامین گرما و سرمای محیط
- توزیع هوا توسط سیستم کانال کشی
- کاهش رطوبت هوا
- راندمان سرمایشی و گرمایشی بالاتر
- ایجاد تهویه مطبوع چند ساختمان به صورت همزمان
- کنترل دما از طریق ترموستات دیواری
- عدم نیاز به سیستم هایی همچون چیلر و برج خنک کننده
- حذف سیال واسط (آب) در مقایسه با سیستم چیلر و فن کویل
- عدم نیاز به تجهیزاتی همچون پمپ و مبدل
- صرفه جویی در مصرف برق
- راه اندازی و کاربری آسان
- تعمیر و نگهداری کمتر
- قیمت و کارایی مناسب
اجزاء سیستم
مهم ترین اجزای دستگاه داکت اسپلیت عبارتند از:
- یونیت خارجی (که در خارج از ساختمان نصب می شود)
- یونیت داخلی (که در داخل ساختمان و در زیر سقف نصب می شود)
- دریچه های ورود هوا به داخل سالن ها
- لوله کشی ها و اتصالات لوله مسی جهت اتصال یونیت ها
- کانال های انتقال هوا به داخل محیط
- ترموستات جهت تنظیم دما و سرعت کارکرد فن
یونیت خارجی اسپلیت کانالی معمولاً شامل موارد زیر است:
- فن
- کمپرسور
- کندانسور
- فیلتر فریون
- توری محافظ
- کنترل پنل
- پوشش حفاظتی
- اتصالات برای لوله های مسی
فن، گردش هوای ثابتی را در اطراف دستگاه فراهم می کند تا از خنک شدن فریون به صورت سریع و پایدار اطمینان حاصل گردد. این فرآیند در یک کندانسور انجام می شود. با کمک کمپرسور، فریون فشرده می شود و انتقال آن به حالت گازی و گردش آن در مدار تبرید را فراهم می کند. فیلتر می تواند فریون را از آلودگی های وارد شده به سیستم پاک کند. این آلودگی ها ممکن است در حین نصب ایجاد شوند. به طور کلی، یک دستگاه اسپلیت کانالی مجهز به یک فیلتر کربن و یک فیلتر الکترواستاتیک است، اما می تواند به یک کارتریج ضد باکتری یا فیلتر های مفید دیگر مجهز گردد.
توری محافظ معمولاً در پنل جلویی قرار می گیرد. برای دسترسی به تعمیر و نگهداری، عناصر داخلی سیستم تهویه کانالی به راحتی قابل جدا شدن یا باز شدن است. از طریق دهانه های این توری، هوای بیشتری برای خنک شدن وارد دستگاه می شود. همان طور که ذکر شد فن، هوای خنک شده را از اواپراتور عبور می دهد. پرده های متحرک مجهز به یک درایو الکتریکی برای تنظیم جهت جریان هوای سرد هستند.
پنل نشانگر می تواند وضعیت دستگاه را در حالت های مختلف نشان دهد. به عنوان مثال، پنل نشانگر می تواند دمای تنظیم شده هوا، حالت کار، درجه برودت، درجه حرارت و غیره را نشان دهد.
مدل های اینورتر داکت اسپلیت، واحد هایی هستند که مصرف انرژی بسیار پایین تری دارند. برای یک اتاق یا آپارتمان کوچک تنها یک کولر معمولی کافیست. اما دستگاه داکت اسپلیت با توجه به قدرت، که باید با مساحت محیط مورد نظر برای سرمایش و گرمایش مطابقت داشته باشد، انتخاب می گردد.
نصب سیستم های داکت اسپلیت
سیستم داکت اسپلیت امکان نصب چندین یونیت داخلی متصل به یک یونیت خارجی مشترک را فراهم می کند. از نظر اقتصادی، چنین راه حلی می تواند سودآورتر از استفاده از چندین سیستم اسپلیت کلاسیک باشد.
در نصب و راه اندازی چنین سیستم هایی باید به جزئیات دستگاه توجه کافی داشت. جزئیات دستگاه شامل مواردی از جمله:
- وجود باتری
- دفترچه راهنمای نصب دستگاه
- دفترچه راهنمای راه اندازی ترموستات
- عایق های انتهایی لوله های مسی رفت و برگشت
- بست و اتصالات لوله مسی
- برگه گارانتی دستگاه و خدمات پس از فروش
سرویس سیستم های داکت اسپلیت
برای سرویس سیستم های سرمایشی همانند کولر، سرد خانه صنعتی، چیلر و داکت اسپلیت ابتدا برق آن ها را قطع نمایید. سپس با رعایت نکات ایمنی با فشار آب شروع به شستشوی قسمت های مختلف دستگاه کنید. برای شستشو باید فشار آب را طوری تنظیم کنید که هم بیش ترین اثر را داشته باشد و هم به فین های کندانسور و اواپراتور هیچ ضربه ای وارد نشود، یعنی باعث از بین رفتن آن ها نشود. در برخی دستگاه ها که بسیار کثیف هستند، نیاز به مواد شوینده نیز می باشد. طریقه شستشو در تمامی این سیستم ها یکسان است.
تعمیر و نگهداری سیستم های اسپلیت کانالی
در هر منطقه آب و هوایی، موضوع تنظیم دما و رطوبت در اماکن مسکونی، صنعتی، تجاری و اداری از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. برای این کار از تجهیزات مختلفی استفاده می شود. سیستم های داکت اسپلیت یکی از گزینه هایی هستند که در این خصوص مورد استفاده قرار می گیرند. اسپلیت های کانالی با قیمت مقرون به صرفه، طراحی شیک و کارایی بالا از دیگر تجهیزات متمایز می شوند.
مانند هر دستگاه دیگری، سیستم های تهویه کانالی به خدمات دوره ای نیاز دارند. به عنوان یک قاعده کلی، این کار باید توسط متخصصان صورت گیرد و در برخی موارد می توان تجهیزات و قطعات را از دستگاه جدا کرده و آن ها را تعمیر کرد.
تمیز کردن و تعویض فیلترها
فیلتر های هوا در یونیت داخلی قرار دارند. آن ها به راحتی از دستگاه جدا می شوند. تولید کنندگان توصیه می کنند که هرچند وقت یکبار به طور منظم فیلتر های دستگاه را تمیز کنید. می توانید این کار را با جاروبرقی انجام دهید. به این صورت که پارچه فیلتر را برداشته و با جاروبرقی کاملاً تمیز نمایید. سپس فیلتر ها را باید در جای خود مجددا نصب کنید. اما از آن جایی که همه کاربران چنین رویه ای را انجام نمی دهند، فیلتر معمولاً مسدود می گردد. در صورتی که برای تمیز کردن فیلتر از جاروبرقی استفاده نشود، باید به تمیز کردن به صورت دستی متوسل شوید.
فیلتر باید در آب گرم با مواد شوینده، شستشو داده شود. برای این منظور می توانید از مواد شوینده ویژه که برای مراقبت از فیلتر ها طراحی و ساخته شده اند، استفاده کنید. خشک کردن فیلتر امری الزامی است. فیلتر بعد از خشک شدن در جای خود در سازه نصب می گردد. اگر فیلتر به ندرت تمیز می شود یا برای مدت طولانی تمیز نشده است، بهتر است آن را با یک فیلتر جدید، جایگزین کنید. فیلتر ها به گونه ای طراحی و ساخته شده اند که کوچک ترین ذرات موجود در هوا را فیلتر می کنند. انباشته شدن این ذرات باعث آسیب دیدن ساختار فیلتر آسیب می گردد. استفاده از فیلتر هوای آسیب دیده در سیستم اسپلیت کانالی باعث می شود کاربران در برابر آلودگی هوا حفاظت نشوند.
انتخاب مناسب ترین دستگاه داکت اسپلیت
جهت انتخاب بهترین و مناسب ترین دستگاه اسپلیت کانالی با ظرفیت و مدل مناسب عوامل زیادی دخیل هستند. از جمله این عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- منطقه جغرافیایی
- تعداد افراد در واحد
- متراژ ساختمان
- تعدا اتاق ها
- ابعاد و تعداد پنچره ها
- کاربری فضا (مسکونی، اداری و یا تجاری)
- نوع ساختمان از لحاظ جنوبی یا شمالی
- نوع ساخت از جمله ساختمان ویلایی یا آپارتمانی
- تعداد لوازم گرما زا در محیط
- موقعیت واحد ساختمانی
- محل آپارتمان در طبقات ساختمان
خرید دستگاه داکت اسپلیت
قابلیت اطمینان سیستم های داکت اسپلیت و سهولت استفاده، آن ها را به یک گزینه بسیار محبوب برای تهویه مطبوع در اماکن مسکونی، اداری و تجاری تبدیل کرده است. با خرید و نصب و راه اندازی صحیح و همچنین رعایت شرایط کاری، چنین تجهیزاتی می توانند برای مدت بسیار طولانی بدون مشکل کار کنند.
فروش اسپلیت کانالی
دستگاه های مورد استفاده در حوزه تهویه مطبوع شرکت تهویه یکتا با استفاده از استاندارد های روز دنیا در ظرفیت های مختلف طراحی و ساخته می شوند. فروش این تجهیزات برای مصارف گوناگون، رشد چشمگیری داشته است. تولید انواع داکت اسپلیت ها، دلیل اصلی بر افزایش تقاضای این محصول بوده است. کارشناسان با تجربه شرکت تهویه یکتا با داشتن تجربه بالا در فروش انواع سیستم های تهویه کانالی و غیر کانالی می توانند مشاوره قبل از خرید به مشتریان عزیز ارائه دهند.
هنگام خرید این تجهیزات باید اطلاعات کافی در مورد این سیستم ها داشته باشید. اطلاعات مفید و دقیق در این زمینه می تواند در نحوه انتخاب و خرید، به خریداران کمک بسزایی نماید.
قیمت اسپلیت کانالی
قیمت داکت اسپلیت را نمی توان به عنوان یک نرخ ثابت مشخص کرد، چرا که قیمت نهایی آن ها به عوامل مختلفی وابسته است. این عوامل عبارتند از:
- نوع و ساختار دستگاه
- برند شرکت تولید کننده
- ظرفیت دستگاه
- جنس و تعداد لوله های مسی جهت اتصال یونیت ها
- نوع قرار گرفتن سیستم تهویه کانالی
- فناوری گرمایشی مورد استفاده
- مواد استفاده شده در ساخت محصول
- تجهیزات و قطعات به کار برده شده
- توان مصرفی دستگاه
- مدت زمان گارانتی و ضمانت نامه دستگاه و همچنین خدمات پس از فروش
- نوسانات قیمت ارز
هر سیستم با توجه به ویژگی ها و شرایط کاری ویژه ای که دارد، می تواند دارای قیمت های مختلفی باشد.
همراهان عزیز جهت دریافت مشاوره و خرید داکت اسپلیت می توانید با تیم متخصص تهویه یکتا در ارتباط باشید. متخصصان این مجموعه اطلاعات کافی در خصوص ساختار انواع سیستم های تهویه کانالی و غیر کانالی و همچنین سایر ویژگی های این تجهیزات در اختیار شما قرار می دهند.
ارسال دیدگاه