قطره گیر

قطره گیر برج خنک کننده به نام دریفت الیمیناتور نیز شناخته می شود. آن ها برای ممانعت از خروج قطرات آب همراه با جریان هوا از برج خنک کن مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین در ایرواشر یا کندانسور برای به حداقل رساندن اتلاف آب به کار می رود. قطره گیر ها برای پیشگیری از خروج قطرات آب مسیر یا جهت آنها را تغییر می دهند. عملکرد و کارایی قطره گیر به عوامل زیر بستگی دارد:

  • نوع قطره گیر
  • متریال مورد استفاده در ساخت
  • کیفیت
  • ابعاد و ظرفیت
  • شکل ظاهر و ساختار
  • محل نصب
  • روش مونتاژ
  • ساختار برج خنک کننده

در گذشته فلز رایج ترین ماده اولیه برای ساخت و تولید قطره گیر یا چکه گیر های برج خنک کننده بود. امروزه برای افزایش ماندگاری و کیفیت قطره گیر برج خنک کننده از پی وی سی، پلی پروپیلن یا فایبرگلاس استفاده می شود.

دریفت الیمیناتور

در برج خنک کننده قطره گیر های متنوعی همچون تیغه ای و لانه زنبوری وجود دارد. برای کاهش اتلاف آب، چکه گیر ها در بالای نازل و قسمت ابتدایی فن استک قرار گرفته اند. در حین خنک سازی آب توسط برج خنک کننده، به دلیل پاشش آب توسط نازلها، قطرات ریز تولید می شود. در صورت عدم استفاده از شبنم گیر، این قطرات به همراه هوای خروجی توسط مکش فن به بیرون انتقال می یابد. اما وجود قطره گیر قطرات آب را به دام انداخته و آنها را به سمت مدار یا سیکل خنک سازی آب هدایت می کند.

آیا همه کولینگ تاور ها به قطره گیر نیاز دارند؟

بر اساس قوانین و مقررات، همه کولینگ تاور ها برای پیشگیری از هدر رفت آب و آسیب به سایر تجهیزات به قطره گیر و سایر قطعات نیاز دارند. مهم ترین هدف چکه گیر، محافظت از محیط زیست و محیط زندگی انسان ها است. این قطرات به محیط زیست و تجهیزات ضرر های زیادی وارد می کنند.

پیامد های منفی قطرات خارج شده از کولینگ تاور به صورت زنگ زدگی و خوردگی تجهیزات ظاهر می شود. قطره گیره ها با برگرداندن قطرات آب به چرخه تبخیر، نقش مهمی در صرفه جویی آب دارند. در نتیجه به بالا بردن راندمان و بهبود عملکرد یک کولینگ تاور کمک می کند.

مزایای استفاده از چکه گیر

برج های خنک کننده یکی از تجهیزات جدایی ناپذیر از صنایع هستند. اساساً از آن ها به عنوان سیستمی جهت دفع گرما استفاده می کنند. بر اساس فرآیند تبخیر، هدف آن ها کاهش دمای آب و خنک سازی ماشین آلات است. Drift Eliminator یا همان قطره گیر به دلایل زیادی جز قطعات مهم برج خنک کننده به حساب می آید که علاوه بر پیشگیری از خروج قطرات آب، کاربردها و مزایای فراوانی دارد که در متن زیر اشاره شده است.

1- از خوردگی سایر قطعات برج خنک کننده و تجهیزات فلزی جلوگیری می کند

آب درون برج خنک کننده ناشی از فرآیند های صنعتی است. این آب حاوی مواد شیمیایی و مضر است. در صورت انتشار این آب به بیرون از کولینگ تاور، احتمال خوردگی و زنگ زدگی تجهیزات فلزی و سایر ماشین آلات وجود دارد. با این حال یک چکه گیر برج خنک کننده با پیشگیری از انتشار آب به بیرون، آسیب و خوردگی سایر تجهیزات را به حداقل می رساند.

قطره گیر

یکی از حوادث ناگوار ناشی از انتشار قطرات آب برج خنک کن به بیرون، خوردگی سیم های برق و آسیب سیستم های الکترونیکی است. در این شرایط با بروز آتش سوزی، هزینه تعمیرات و بازسازی تجهیزات بسیار افزایش می یابد. بنابراین چکه گیر کولینگ تاور از وقوع چنین حوادث ناگواری پیشگیری می کند.

2- انتشارات مواد مضر در جو و هوا را کاهش می دهد

همانطور که اشاره کردیم در صورت نبود چکه گیر، قطره های ریز و سبک آب به همراه هوا از کولینگ تاور خارج می شوند. از آنجایی که قطرات انتشار یافته حاوی مواد شیمیایی و مضر هستند، می توانند اثرات مخرب و فروانی بر تجهیزات و محیط پیرامون داشته باشند. با این حال یک شبنم گیر، انتشار مواد شیمیایی و مضر را در هوا و محیط زیست متوقف می کند.

3- صرفه جویی در مصرف آب

هنگامی که قطرات آب به سطح یک چکه گیر برخورد می کند، با تغییر جهت و سرعت، مجدد به چرخه خنک سازی آب بر می گردد. با این دلیل از اتلاف آب پیشگیری می کند.

4- عمر برج خنک کننده را افزایش می دهد

برج های خنک کننده جز تجهیزات ضروری و مفید برای هر صنعت هستند. با توجه به قیمت یک برج خنک کننده حفظ راندمان، کارکرد و ماندگاری آن ها حائز اهمیت است. بدنه و قطعات یک برج خنک کن در صورت عدم نگهداری و نبود قطره گیر در معرض خوردگی و زنگ زدگی قرار می گیرد. در صورت وجود چکه گیر و عدم انتشار قطرات آب به بیرون، بدنه و قطعات خارجی برج خنک کن در شرایط ایده آل و بدون خوردگی باقی می مانند.

در نتیجه شبنم گیر یک بخش ضروری و مهم برای برج خنک کن است. علاوه بر آنکه در حفظ محیط زیست نیز تاثیر گذار است، در افزایش طول عمر برج خنک کن و راندمان آن ها نیز تاثیر مثبت دارد.

چگونه قطره گیر ها از انتشار قطرات آب جلوگیری می کنند؟

عملکرد کولینگ تاور به دلیل وجود قطعات مختلف نظیر قطره گیر، نازل، پکینگ، فن ها و غیره است. روش کار و کیفیت هر یک از قطعات برج خنک کننده، عملکرد و راندمان آن را تعیین می کند. روش کار شبنم گیر ها جذب قطرات سبک آب است. با جذب قطره های آب امکان خروج آن با هوا وجود ندارد. در واقع آن ها موانعی برای خروج آب از برج خنک کن هستند.

با قرار دادن یک قطره گیر قبل از فن استک، هوا بدون آب از کولینگ تاور خارج می شود. آب با برخورد به تیغه و سطح تغییر جهت پیدا کرده و درون کولینگ تاور باقی می ماند. سپس چکه گیر ها قطرات باقی مانده آب را به سمت چرخه تبرید هدایت می کنند.

انواع قطره گیر کولینگ تاور

برای دستیابی به حداکثر راندمان و ماندگاری برج خنک کننده، وجود قطره گیر ها ضروری است. به علت سازگاری با ساختار و عملکرد برج خنک کننده آن ها در شکل و شمایل مختلف موجود هستند. با این حال آن ها در مدلها و اندازه های متنوع، برای به حداقل رساندن افت فشار و اتلاف انرژی به کار می روند. چکه گیر های برج خنک کننده در چهار نوع متنوع طراحی می شوند که عبارتند از:

  • قطره گیر تیغه ای
  • چکه گیر لانه زنبوری
  • چکه گیر پی وی سی
  • چکه گیر پلی پروپیلن

قطره گیر تیغه ای چیست؟

یکی از قطره گیر های پر کاربرد در برج خنک کننده، قطره گیر تیغه ای است. این نوع از دو قسمت تشکیل شده است که شامل:

  • تیغه قطره برگردان
  • اسپیسر

تیغه های قطره گیر و اسپیسر هر دو از جنس پی وی سی یا پلی پروپیلن هستند. ضخامت تیغه های آن 2 میلی متر است. میان آن ها فاصله ای وجود دارد که آب به قسمت های منحنی برخورد کرده و مسیر حرکت آن ها تغییر می یابد. فاصله میان آن ها به علت اسپیسر ها است. تیغه های آن در کنار یک دیگر با فاصله معین 20 الی 45 سانتی متر قرار دارند.

قطره گیر تیغه ای

چکه گیر های تیغه ای به علت ساختار تک کوهانه یا دو کوهانه، علاوه بر کاربرد در انواع برج خنک کن در سیستم هایی از جمله:

  • ایرواشر
  • کندانسور
  • سیستم هوای دهی سانتریفیوژ نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

ارتفاع چکه گیر های تک کوهانه و دو کوهانه با یک دیگر متفاوت است. به طور معمول نوع دو کوهانه با ارتفاع بیشتر همچون 25 سانتی متر تولید می شود. مدل تک کوهانه در ارتفاع های 16، 17 و 18 سانتی متر تولید و عرضه می شود.

تفاوت قطره گیر تک کوهانه و دو کوهانه

در سطح و ساختار قطره گیر تک کوهانه و دو کوهانه برآمدگی هایی وجود دارد. به علت وجود این برآمدگی ها آن ها را تک کوهانه یا دو کوهانه نامیده اند. همانطور که از نام آن ها مشخص است، در تک کوهانه یک برآمدگی و در نوع دو کوهانه دو برآمدگی وجود دارد. علاوه بر تعداد برآمدگی ها، هر یک از آن ها در سیستم های خاص مورد استفاده قرار می گیرند. تک کوهانه در برج خنک جریان مخالف و نوع دومی در ایرواشر و کندانسور های تبخیری به کار می رود.

قطره گیر لانه زنبوری

ساختار و شکل آن ها مشابه لانه زنبور یا شش ضلعی است. به همین علت آن ها را قطره گیر لانه زنبوری نامگذاری کرده اند. بر خلاف چکه گیر تیغه ای از ورقه هایی تشکیل شده است که به وسیله یک چسب به یک دیگر متصل هستند. ورقه های قطره گیر لانه زنبوری از جنس پی وی سی هستند. در برابر اشعه خورشید و زنگ زدگی مقاوم است. ضخامت این ورقه ها بین 400 تا 800 میکرون است.

استفاده از این نوع چکه گیر ها در برج های خنک کن جریان مخالف و متقاطع توصیه نمی شود. اگر چه راندمان بالا تری نسبت به نوع تیغه ای دارد. اما در برج های خنک کننده افت فشار بیشتری ایجاد می کنند. به همین علت این مدل برای برج خنک کن مکعبی و مخروطی مناسب است. در صورت استفاده از آن ها در نوع جریان مخالف و متقاطع طول عمر کوتاه و تاثیر چندانی در جلوگیری از خروج قطره های آب ندارند.

قطره گیر لانه زنبوری

قطره گیر های لانه زنبوری به دلیل داشتن ورقه های ضخیم و با کیفیت، استحکام بالا و عمر طولانی را ارائه می دهند.

چکه گیر های لانه زنبوری بر اساس درصد مواد پلی اورتان در سه درجه کیفی سفید، مشکی و طوسی موجود هستند. در نوع سفید 60 درصد پلی اورتان به کار رفته است. به همین دلیل کیفیت آن ها نسبت به نوع طوسی و مشکی بسیار افزایش یافته است. همچنین کیفیت و انعطاف چکه گیر طوسی از نوع مشکی لانه زنبوری بیشتر است. چرا که در ساخت قطره گیر های مشکی لانه زنبوری مواد پلی اورتان هیچ نقشی ندارند و از گرانول خام استفاده می شود.

قطره گیر پلی پروپیلن و پی وی سی

قطره گیر همانند سایر قطعات کولینگ تاور از متریالی ساخته شده است که مقاومت بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارد. پلی پروپیلن و پی وی سی به علت قیمت مناسب، ماندگاری و مقاومت بالا به عنوان مواد اولیه پر کاربرد در ساخت آن ها به حساب می آیند. قطره گیر های پلی پروپیلن و پی وی سی در صورت قرار گرفتن مداو رطوبت، اشعه خورشید، مواد شیمیایی و غیره با دوام هستند. نوع پلی پروپیلن می تواند نسبت به نوع پی وی سی گرمای بیشتری تحمل کند.

پس از چند سال باید قطره گیر ها را تعویض کرد؟

اگر در بدنه برج خنک کننده نشانه هایی از خوردگی و زنگ زدگی وجود دارد، حتما قطعات و اتصالات آن را بررسی کنید. یکی از دلایل خوردگی و زنگ زدگی بدنه کولینگ تاور، نصب نادرست قطره گیر ها است.

اگر هنگام بررسی قطعات برج خنک کن با شکسته شدن یا پوسیدگی قطره گیر ها مواجه شدید، حتماً آن ها را تعویض کنید. سعی کنید به صورت منظم و طبق برنامه ای مشخص از برج خنک کن و قطعات آن بازدید کنید. در این صورت تعویض چکه گیر ها هر سه سال یا دو سال خواهد بود.

راهنمای انتخاب و خرید قطره گیر برج خنک کننده

قطره گیر ها بخش بسیار مهمی از برج خنک های کننده هستند. با توجه به تنوع و طرح های مختلف شبنم گیر در بازار، انتخاب نوع مناسب آن ها دشوار است. برای خرید یک قطره گیر مناسب میان طرح و مدل های مختلف باید به ملاک هایی توجه کنید. نکات زیر می تواند به شما در انتخاب شبنم گیر مناسب کمک کند:

  • تطابق قطره گیر برج خنک کننده با نوع کولینگ تاور و بررسی نوع، ساختار و شکل ظاهر، ابعاد، ارتفاع و متریال چکه گیر
  • استاندارد ها
  • ماندگاری و طول عمر بالا
  • کیفیت عالی
  • عملکرد کارآمد

انتخاب صحیح قطعات برج خنک کننده به ویژه قطره گیر ها می تواند یک امر بسیار مشکل و سخت باشد. برای خرید و انتخاب صحیح شبنم گیر ها و سایر قطعات برج خنک کننده، مشاوران و کارشناسان تهویه یکتا آماده راهنمایی و کمک به شما هستند.

تعیین قیمت قطره گیر برج خنک کننده

قیمت قطره گیر برج خنک کننده به مشخصات و خصوصیات آن بستگی دارد. مشخصات کلی یک چکه گیر شامل:

  • نوع آن ها
  • متریال به کار رفته
  • ارتفاع
  • شکل ظاهر
  • ابعاد و حجم آن ها
  • ضخامت و وزن است.

با توجه به نیاز و سفارش مشتری و تغییراتی در ارتفاع، وزن و سایر مشخصات، قیمت آن ها متفاوت خواهد بود.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *