فیلتر کربنی دستگاهی جهت حذف بو، رنگ و طعم نامطبوع آب است. این دستگاه با عملکرد و طراحی منحصر به فرد، جزو پر کاربردترین صافی های تصفیه آب به حساب می آید. فیلترهای کربن نقش مهمی در فرآیند تصفیه آب دارند، زیرا تمام مواد شیمیایی و ترکیبات آلی ناخواسته مانند کلر، آفت کش ها و سایر آلاینده های موجود در آب را حذف می کنند. در واقع این نوع سیستم های تصفیه آب از کارایی و بازده بالایی برخوردار هستند.
در منابع آب، ذرات و ناخالصی های فراوانی وجود دارد. آلاینده های موجود در آب بر کیفیت کلی آن تاثیر می گذارند. استفاده از آب تصفیه نشده برای سلامتی انسان مضر است. به همین علت از زمان های قدیم، تصفیه آب بسیار با اهمیت بوده است. همچنین با افزایش جمعیت و تغییرات اقلیمی، تقاضا برای دریافت آب سالم و قابل شرب افزایش یافته است. آب شرب بدون فرآیند فیلتراسیون، کیفیت پایین و طعم و رنگ نامطبوعی دارد. منابع آب حاوی آلاینده های مختلف از جمله مواد جامد محلول، آلاینده های آلی، آلاینده های غیر آلی (انواع نمک ها و فلزات)، کلر، ویروس و سایر میکروارگانیسم ها است.
کاربرد و نقش فیلتر کربنی در فیلتراسیون آب
در حال حاضر بدلیل کمبود منابع آب شرب، تصفیه آب نسبت به گذشته از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای مقابله با بحران کمبود آب و تامین نیاز مردم، منابع موجود آب ابتدا تصفیه یا فیلتر شده و سپس برای مصارف خانگی یا صنعتی انتقال می یابد. تصفیه آب یک اصطلاح کلی است که به مجموعه فرآیند ها و دستگاه ها جهت حذف آلاینده ها و ذرات معلق در آب اطلاق می شود. در حقیقت با انجام فرآیند تصفیه، تمام ذرات، باکتری ها، کلر، رنگ و طعم نامطبوع آب از بین می رود.
تصفیه یا پاکسازی آب به وسیله سیستم های تصفیه آب همچون فیلتر اسمز معکوس یا RO، فیلتر شنی، فیلتر کربنی و سختی گیر زرینی صورت می گیرد که در حذف ترکیبات مضر و ناخالصی های آب بسیار موثرند. به عنوان مثال کربن فعال با بار مثبت، آلودگی های دارای بار منفی درون آب را جذب می کند. این سیستم های پیشرفته قادر هستند تا چندین سال آب شهری یا خانگی را تصفیه کنند. همچنین آن ها می توانند حداقل 80 درصد ماده شیمیایی را به طور کامل حذف کنند و به طور موثر غلظت بیش از 52 ماده دیگر را کاهش دهند.
آلاینده هایی که فیلتر کربنی قادر به حذف آنهاست:
- مواد شوینده
- آفت کش ها
- سموم
- مواد شیمیایی و آلی
- کلر
- فسفات
- لیتیوم
تفاوت آب تصفیه شده و آب لوله کشی
مهم ترین تفاوت آب لوله کشی با آب تصفیه شده، کیفیت، بهداشت، رنگ و بو است. به طور معمول آب های تصفیه شده از درصد کلر، مواد آلی و آلاینده کمتری نسبت به آب لوله کشی برخوردارند. نوشیدن آب سالم و عاری از ویروس و آلاینده برای بدن انسان بسیار مهم است. با مصرف آب شرب سالم و تمیز، خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها کاهش می یابد. با این حال آب های تصفیه یا فیلتر شده به وسیله فیلتر های کربنی و سختی گیر رزینی برای پخت و پز یا نوشیدن، پاکیزه و سالم تر از آب های لوله کشی هستند.
بنابراین استفاده از سیستم های تصفیه آب در منازل برای حذف ناخالصی های آب لوله کشی لازم است. با این وجود، هزینه و قیمت آن ها از خرید آب معدنی بسیار کم تر و اقتصادی تر است.
مزایا و اهمیت فیلتر کربن اکتیو
امروزه روش های مختلفی برای تصفیه آب وجود دارد. یکی از رایج ترین روش های مورد استفاده در تصفیه آب، فیلتر کربنی است. این روش یکی از قدیمی ترین روش های تصفیه آب است. مصریان باستان نخستین افرادی بودند که سیستم فیلتر کربنی و مزایای کربن فعال را کشف کردند و از آن برای بهبود کیفیت آب بهره بردند. از این رو این روش تصفیه آب قدمت طولانی دارد و در حال حاضر در مصارف خانگی و تصفیه خانه های آب شهری کاربرد دارد. در این سیستم ها، کربن فعال یا اکتیو نقش بسیار مهمی در تصفیه آب دارد. کربن ماده ای قوی است که می تواند مواد شیمیایی و سموم آب را جذب کرده و آلودگی آب را کاهش دهد.
کاهش بوی نامطبوع آب
بوی نامطبوع آب، ناشی از مواد و ترکیبات موجود در آب است. با از استفاده از تکنیک های ساده فیلتراسیون همچون فیلتر کربنی می توان بوی نامطبوع آب را از بین برد. همچنین آن ها قادرند با حذف فلزات سنگین و مواد شیمیایی، کیفیت آب را بهبود ببخشند.
بهبود طعم آب آشامیدنی
فیلتر های کربنی جهت حذف مواد شیمیایی و مضر یا بهبود طعم آب آشامیدنی به کار می روند. از آنجایی که این فیلترها به عنوان یک روش عالی برای از بین بردن طعم و بوی کلر آب شناخته شده اند، بسیار محبوب و مورد توجه قرار گرفته اند.
فیلتر های کربن اکتیو چگونه آب را تصفیه می کنند؟
این صافی ها با استفاده از مکانیزم جذب سطحی، آب را تصفیه می کنند. در فرآیند جذب سطحی، ناخالصی ها و آلاینده های موجود در آب به سطوح فعال کربن چسبیده و بر روی سطح تجمع پیدا می کنند. عملکرد این دستگاه به این گونه است که در مرحله اول آب وارد فیلتر کربنی می شود. بعد از جریان و حرکت آب به سمت کربن، مواد آلی و آلودگی ها جذب سطوح فعال می شوند. ساختار و شکل ظاهر کربن اکتیو در به دام انداختن آلودگی و مواد مضر آب بسیار مهم است. زیرا دانه های کربن به صورت متخلخل بوده و از جذب سطحی بالایی برخوردارند.
فیلتر های کربنی علاوه بر فرآیند جذب سطحی، از سایر واکنش های شیمیایی برای حذف کلر و سایر ترکیبات شیمیایی استفاده می کنند. کلر یک ماده ضد عفونی کننده است که برای از بین بردن ویروس و باکتری های آب به کار می رود. وجود بیش از حد کلر درون آب شرب خطرناک و مضر است. این فیلترها برای حذف کلر با تغییر ساختار شیمیایی و مولکولی، آن را به کلرید تبدیل می کنند. سپس با تبدیل شدن به کلرید، توسط سطوح جاذب کربن جذب می شوند. به طور کلی، فیلتر کربن فعال می تواند بیش از 95٪ کلر آزاد را از آب حذف کند.
کربن اکتیو چیست؟
با توجه به فواید بی شمار، این ماده در صنایع گوناگون نظیر صنایع غذایی، پتروشیمی، خودروسازی، داروسازی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه این ماده با ارزش در صنعت تصفیه آب از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا کربن های فعال راه حل عالی برای تصفیه فاضلاب، تصفیه هوا و آب آشامیدنی هستند. این ماده از سوختن زغال سنگ، خاک اره و غیره بدست می آید.
با قرار گرفتن زغال سنگ در دما و فشار بالا، کربن اکتیو به وجود می آید. ساختار و منافذ کربن اکتیو، در معرض دمای بالا و گاز های اکسید کننده از جمله بخار و دی اکسید کربن، تغییر پیدا می کند. در اثر دما و گاز های اکسید کننده، سایز منافذ کم تر و سطح فعال جاذب افزایش می یابد.
ویژگی های منحصر به فرد کربن فعال
- پایداری زیاد
- هدایت الکتریکی بالا
- هزینه مناسب و کم
- قابل بازیافت و فعال سازی مجدد
- ظرفیت جذب بالا
تفاوت انواع صافی کربنی
میان فیلتر های کربن تفاوت های جزئی وجود دارد. آنها از نظر نوع کربن اکتیو، عملکرد، ساختار و ماندگاری متفاوت هستند. در برخی از فیلتر های کربنی، مقدار کربن زیاد یا کم است که به نوع سیستم و طراحی آن بستگی دارد. همچنین در این فیلتر ها بسته به نوع کربن اکتیو بین سرعت جذب، مساحت سطحی و سایز منافذ تفاوت وجود دارد. رایج ترین نوع کربن های فعال عبارت است از:
- کربن فعال گرانول
- کربن اکتیو پودری
- کربن بلاک
فیلتر کربن فعال گرانول چیست؟
کربن اکتیو گرانول یک ماده سازگار با محیط زیست است. این ماده در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. این نوع کربن با جذب سطحی بالا و ساختار متخلخل، در یک مخزن ساخته شده از فایبرگلاس قرار می گیرد. این دستگاهها از دقت بالایی برای حذف ترکیبات و آلاینده های آب برخوردارند. عملکرد مطلوب کربن اکتیو گرانول در حذف بو، طعم و رنگ کدر آب موجب شده است تا در پیش تصفیه دستگاه های تصفیه آب صنعتی و پیش تصفیه ورودی ساختمان به کار برود.
کربن فعال گرانول (GAC)، از طریق فرآیندی به نام جذب فیزیکی، آلاینده های آلی را از آب در فرآیند های صنعتی و خانگی حذف می کند. در ساخت این کربن از مواد اولیه متنوعی منجمله زغال سنگ، آنتراسیت، چوب، پوسته نارگیل و گردو مورد استفاده قرار می گیرد. این مواد توسط فرآیند های حرارتی یا شیمیایی به کربن فعال گرانول تبدیل می شوند. کربن گرانولی نسبت به سایر کربن های فعال از ذرات و منافذ بزرگتری برخوردار است.
فیلتر کربن پودری چیست؟
این کربن از سطح فعال بیشتری برخوردار است. به همین علت در حذف و به دام انداختن آلاینده ها و مواد شیمیایی عملکرد مطلوب و قوی تری دارد. ذرات آن ها کوچک تر از 0.075 میلی متر است. به طور کلی هر چه اندازه ذرات کربن کوچک تر باشد، عملکرد بهتری در جذب مواد آلی و شیمیایی دارد. با این حال کربن فعال پودری در جذب ناخالصی ها و آلاینده ها، کارآمد تر و سرعت عمل بیشتری نسبت به گرانول دارد. مهم ترین کاربردهای آن عبارت است از:
- تصفیه آب
- صنایع غذایی
- صنایع داروسازی و محصولات بهداشتی و آرایشی
فیلتر کربن بلاک چیست؟
فیلتر تصفیه آب کربن بلاک که به عنوان فیلتر مرحله سوم مورد استفاده قرار می گیرد عمل تفکیک ذرات معلق در آب، حذف کلر، آرسنیک و کربن آلی موجود در آب را انجام می دهد. این فیلتر برای دستگاه های نیمه صنعتی اسلیم، جامبو و تصفیه آب خانگی کاربرد دارد. میزان فشردگی یک فیلتر نشان دهنده اندازه ی روزنه های آن است. در نتیجه با افزایش میزان فشردگی فیلتر، ذرات ریزتری را جذب می کند و در نهایت آبی مطلوب تر به دست می آید.
فیلتر های کربنی خانگی و صنعتی
با توجه به مزایا و ویژگی های فیلتر کربن، در منازل و صنایع کاربرد فراوانی دارد. فیلترهای کربن مواد آلی و شیمیایی، باکتری، ذرات و ناخالصی های آب را جذب می کند. در نتیجه با فرآیند جذب ذرات و ناخالصی ها، رنگ و طعم آب تغییر می یابد. فیلتر های کربنی خانگی در مرحله اول و دوم دستگاه های تصفیه آب خانگی کاربرد دارند. این نوع فیلتر ها می توانند کیفیت آب مصرفی منازل را افزایش دهند.
ساختار و کارایی فیلتر های کربن صنعتی با نوع خانگی متفاوت است. فیلتر کربنی صنعتی می تواند آلاینده های بیشتری را نسبت به نوع خانگی حذف و از بین ببرد. ساختار آن ها از جنس فایبرگلاس با عایق ممبران از نوع پلی آمید است. مواد و عایق های به کار رفته در ساختار آن از ورود ویروس و سایر آلاینده ها به درون فیلتر پیشگیری می کند. مهم ترین کاربرد آن ها عبارت است از:
- پیش تصفیه ورودی ساختمان
- تصفیه دستگاه های تصفیه آب صنعتی
مدت زمان تعویض فیلتر های کربنی به چه عواملی بستگی دارد؟
فیلتر های کربنی مورد استفاده در دستگاه های تصفیه آب به صورت جداگانه وظایف مختلفی بر عهده دارند. پایان عمر یک فیلتر کربنی از تغییر رنگ و اشباع شدن ناخالصی ها مشخص است. با پایان یافتن عمر یک صافی کربنی، کارایی و راندمان آن ها کاهش خواهد یافت. عدم تعویض به موقع فیلتر ها، کیفیت و سلامت آب خروجی دستگاه را کاهش می دهد که برای سلامتی انسان بسیار خطرناک است. در نتیجه با گذشت زمان درج شده بر روی فیلتر، باید آن ها را تعویض کرد. علاوه بر مدت زمان نوشته شده، تعویض فیلتر به میزان آلودگی و مقدار آب ورودی بستگی دارد. به طور کلی فیلتر های کربنی جهت تغییر بو و طعم آب شرب تا 4 یا 6 ماه کارآمد هستند.
احیای فیلتر کربنی
علاوه بر تعویض نمودن فیلتر های کربنی، می توان از روش احیاء برای بهبود عملکرد و قدرت جذب آن ها استفاده کرد. یکی از روش های احیای فیلتر کربنی، استفاده از بخار آب است. سطح کربن فعال را می توان با بخار آب داغ از مواد تجمع یافته پاک و تمیز کرد. در این روش دمای آب بیش از 150 درجه سانتی گراد است. این روش علاوه بر پاکسازی سطح کربن، قدرت جذب کربن فعال را افزایش می دهد.
روش دوم برای احیای فیلتر کربنی، به کار گیری موادی جهت اکسید کردن آلاینده های جذب شده بر روی سطح کربن اکتیو است. آخرین روش برای احیای فیلتر کربنی شست و شوی معکوس است. این روش در بهینه سازی عملکرد و قدرت کربن های فعال موثر است.
آیا فیلتر های کربن می توانند سختی آب را حذف کنند؟
خصوصیات و مشخصات کربن های اکتیو به گونه ای است که در حذف مواد شیمیایی، کلر و ناخالصی ها عملکرد مطلوبی دارد. در صورتی که آب سخت از مواد معدنی تشکیل شده است که فیلتر های کربن قادر به حذف و کاهش آن ها نیستند. به همین منظور برای حذف سختی آب، از دستگاه های مخصوص همانند سختی گیر رزینی استفاده می کنند.
خرید فیلتر کربنی
قبل از خرید فیلتر کربنی توجه به خصوصیات، مشخصات و کیفیت آن ها بسیار مهم است. چرا که فیلتر های کربنی موجود در بازار از لحاظ سبک و مدل، نوع کربن فعال، اندازه و ساختار متفاوت هستند. هنگام انتخاب فیلتر کربن فعال برای سیستم تصفیه آب، باید به چند نکته توجه کرد که شامل:
- نوع کربن اکتیو
- مدت زمان تعویض فیلتر
- اندازه ذرات کربن اکتیو
- دقت و قدرت جذب کربن های فعال
- مساحت سطح کربن اکتیو
- مقدار آب ورودی
- میزان آلودگی و ناخالصی های آب
بررسی عوامل موثر در تعیین قیمت فیلتر کربنی
فیلتر کربنی یک راه حل ساده برای بهبود طعم و کیفیت آب است. با توجه به انواع فیلترهای کربنی اکتیو می توانید آن ها را با نیاز خود تطبیق دهید. قیمت فیلتر کربنی بسته به نیاز و خواسته شما متفاوت است. با این وجود فیلتر های کربنی با قیمت های متفاوت عرضه می شوند. معیار هایی که در انتخاب و قیمت فیلتر کربنی اکتیو مهم هستند، عبارتند از:
- ساختار مخزن و جنس فیلتر
- نوع فیلتر کربن
- کیفیت و راندمان
- نوع کاربرد
- میزان کیفیت آب ورودی
جهت اطلاع از قیمت روز فیلتر کربنی، مشاوره و راهنمایی خرید فیلتر کربنی اکتیو می توانید با کارشناسان مجرب تهویه یکتا تماس حاصل فرمایید.
ارسال دیدگاه